2011. február 27., vasárnap

Lángok

 megj: Drága barátnőm rajza elindított bennem pár gondolatot. Ne számítsatok nagyra, de remélem, tetszeni fog.

A napkorong már vígan a másik földrész lakóit örvendezteti meg pajkos táncával. A hold olykor kiles a morcos esőzők között. Csillagok ragyogják keresztül a szürke viharfellegeket.  A város fényei tarka színáradatba borítják az apró kis házak oldalát. A sötétség leple alatt megjelennek az árnyak, finoman kúsznak a házfalakon, és elbújva a fény elől pécézik ki áldozatuk. A fekete alak nem bujkál, nem rejtőzik. Egy magasabb épület szélén ülve nézi a fények táncát. Szürkésfehér haját finoman cirógatja az esti szél, szeme olykor vöröslően ég, máskor kéken szikrázik. Szeret gyönyörködni az éjszakában, mindig talál benne valami újat és szokatlant. Hosszasan kémleli a szürke kis bárányok foltjait, amint ide-oda mozognak. Tekintete elidőz a víz csorgásán. Nézi, ahogy megbújik egy pillanatra a karcsú kis híd alatt.
A falu, melyre most letekint, talán szülővárosa volt egykoron, lehet emléket ébreszt benne, miként gyermekként futkosott a tengerparton. Olykor, ha kedve tartja, végigsétál az emberek közt. Oly észrevétlen, hogy csak némelyikük fordítja utána a fejét.
Vöröslőn lebegő sála játéka a szélnek, finoman dobálja, forgatja, ringatja anyagát…
Már rég nem e világ gyermeke, megrekedt lét és nemlét között, napjai az örökkévalóságba nyújtóznak, számára az évek percekként hatnak, s a lét csak egy állapot.
Mellette láng ad pirosló fényeket, érzi a melegét, mégsem fűti fel. Narancs és citrom játszik bohókás kergetőzést, s mélyén ott van megbúvva a kis apró fekete pont, miből ereje éled. Kanóc lehet, mely mélyről szív táplálékot, hogy tüze soha meg nem unva adjon világot.
Az éjnek vándora, örök utazó, fakó kabátját bőszen koptatja az idő. Arca időtlen, tekintete öröklétbe réved, teste csupán tok, mely egyazon külsőt kölcsönöz már évezredek óta. Haját mégis ugyan úgy felkapja a szél, bőre érzi a csípős levegőt, vagy a melegítő napsugarat, de mégsem képes megélni, hogy ez jól esik, vagy dideregtet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése